Bebek mamalarındaki tehlike

Bugün resmi gazete'de yayınlanan değişiklikle 1 Mart 2010 tarihine kadar GDO'lu bebek mamalarının satışı serbest olacak.
21/01/2010 - 12:30

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 26 Ekim 2009'dan önce kontrol belgesi alınan ürünlerin ithalatında, AB kriterlerine uygun olması halinde uygulanacak istisnaların kapsamını genişletti.

Buna göre, 1 Mart 2010'a kadar yapılacak ithalatta, AB kriterlerine uygun olması şartı ile “GDO lu ürünlerin, bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması yasaktır” hükmü de uygulanmayacak.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın, Gıda ve Yem Amaçlı Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar ve Ürünlerinin İthalatı, İşlenmesi, İhracatı, Kontrol ve Denetimine Dair Yönetmelik'te yaptığı değişiklik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Değişiklik ile 26 Ekim 2009'da yayımlanan yönetmelikte, 20 Kasım 2009'da yapılan değişiklik ile daha önce kontrol belgesi alanlara ithalatta bazı kolaylıklar sağlanmasına yönelik uygulamanın kapsamı genişletildi. Yönetmelikte, 20 Kasım'da yapılan değişiklik ile AB kriterlerine uygun olması halinde 26 Ekim 2009'dan önce kontrol belgesi alınan ürünlerin ithalatında, 1 Mart 2010'a kadar bazı kontrollerin yapılmaması ve izinlerin alınmaması öngörülüyordu.
Bugün yapılan değişiklik ile 26 Ekim 2009'dan önce kontrol belgesi alınan ürünlerin ithalatında, yönetmeliğin 5. maddesinde yer alan “genel hükümler”in de 1 Mart 2010'a kadar uygulanmaması istisnası getirildi.

Yönetmeliğin 5. maddesinde, “GDO'lu ürünlerin, bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması yasaktır” ve “insan ve hayvan tedavisinde kullanılan antibiyotiklere karşı direnç genleri içeren GDO ve ürünlerinin ithalatı ve piyasaya sunulması yasaktır” hükümleri de bulunuyor.

Buna göre, AB kriterlerine uygun olmak şartı ile 26 Ekim 2009'dan önce kontrol belgesi alınan ürünlerin 1 Mart 2010'a kadar ithalatında, “GDO'lu ürünlerin, bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması yasaktır” ve “insan ve hayvan tedavisinde kullanılan antibiyotiklere karşı direnç genleri içeren GDO ve ürünlerinin ithalatı ve piyasaya sunulması yasaktır” hükümleri uygulanmayacak.

İthalatta 1 Mart 2010'a kadar uygulanmaması öngörülen yönetmeliğin 5. maddesinde şu hükümler yer alıyor:
“Yönetmelik hükümlerine aykırı olarak, GDO'lu gıda ve yemlerin işleme ve tüketim amacıyla ithali, piyasaya sürülmesi, tescili ve ihracatı yasaktır. GDO'lu gıda ve yemlerin transit geçişine ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça belirlenir. Gümrük idarelerince, bu yönetmelik kapsamındaki ürünler için GDO'ya ilişkin ek bir belge aranmaz.

İthal edilen, üretilen veya dağıtımı yapılan GDO'lu gıda veya yemin, çevre, insan veya hayvan sağlığı açısından olumsuzluğu tespit edildiğinde, gıda veya yem işletmecisi sağlığı ve çevreyi korumak amacıyla gerekli tedbirleri almak, Bakanlığı, diğer ilgili mercileri ve tüketicileri acilen bilgilendirmek ve söz konusu gıda veya yemi piyasadan geri çekmek zorundadır. GDO'lu ürünlerin, bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması yasaktır. İnsan ve hayvan tedavisinde kullanılan antibiyotiklere karşı direnç genleri içeren GDO ve ürünlerinin ithalatı ve piyasaya sunulması yasaktır. Bakanlık, GDO'lu gıda ve yemlerin ithalat ve ihracat kapılarıyla ilgili gerektiğinde düzenleme yapabilir.”

Yönetmelikte, Kasım ayında yapılan değişiklikle, 26 Ekim'den önce kontrol belgesi alınmış ürünlerin ithalatında, bu ürünlerin AB'nin kabul ettiği kriterlere uygun olması koşulu ile yönetmeliğin “ithalatta izin koşullarını” düzenleyen 6'ıncı, “başvuruda sunulacak belgeleri” düzenleyen 9'uncu ve “ithalatta sunulacak analiz belgelerini” düzenleyen 11'inci maddelerin 1 Mart 2010'a kadar uygulanmamasına ilişkin istisna sağlanmıştı.

Söz konusu istisnaların, ithalatta yaşanan sorunlar nedeniyle özellikle yem sanayicilerini rahatlatmak, hammadde fiyatlarındaki artışı önlemek ve kazanılmış hakları korumak amacıyla getirildiği belirtilmişti.

Kaynak: Hürriyet

 

İLGİLİ OLANLAR

GÜNÜN SÖZÜ
Saç dökülmesi önlenebilir mi?
Saç dökülmesi mevsim geçişlerinde en sık rastlanan sağlık problemlerinin başında geliyor. Uzmanlar, birçok hormonal, metobolik ve besinsel etkilerin s
Uçuk bulaşıcı bir hastalık!
Uçuk genellikle dudak, ağız ve burun delikleri çevresinde çıkan herpes simplex adı verilen virüsün sebep olduğu hastalık.
Cuma'yı Anlamak
KOBİK Ekip olarak hayırlı cumalar dileriz.
Mikroenjeksiyonda kısırlık babadan oğula geçiyor
Türkiye'de uygulanma oranı yüzde 90 olan tüp bebek yöntemi mikroenjeksiyon ile ilgili tarihî bir itiraf geldi. 1992 yılından bu yana tedaviyi kullanan
Eczanelerde Bitkisel İlaç Dönemi
Bugüne kadar alternatif tıbbın ikinci plana itildiği Türkiye'de son yıllarda halkın bitkisel ilaçlara ilgisi giderek artıyor.
Kanserojen madde içeren 100 ton patatese el konuldu
Sağlığa zararlı olduğu için satış izni verilmeyen, çürük ve kanserojen madde içeren 100 ton patatese el konuldu.
Bradmix Adlı İlaçla Etlerin Hacmi Yüzde Otuz Artırılıyor
Prof. Dr. Bülent NAzlı, Türkiye'de kullanılması yasak olmasına rağmen yıllardır bradmix adlı ilaçla etlerin hacminin yüzde 25-30 artırıldığını söyledi
Bilim Çiçeğin Kokusunu Aldı
Bitkilere koku veren geni keşfeden bilim adamları, bu genle oynayarak çiçeklerin aromasını artırmanın veya hafifletmenin mümkün olacağını söyledi.
Patateste Kanserojen Madde Tehlikesi!
İç Anadolu Bölgesi'nde üretilen ve kanserojen madde içeren 100 ton patatese el konuldu..

n

İlk cemre yarın düşüyor

n

Diş Ağrısını Yok Eden Sebze

n

Şifalı taşların özellikleri ve faydaları

n

TÜBİTAK'tan Maranki’ye Teşekkür Plaketi!

n

Duvara sinen sigara dumanı bile kanser yapıyor

n

Basiret Tutulması

n

Elektrikli ısıtıcılara çok fazla yaklaşılmamalı

n

Elma sirkesi, doğal sağlık ve güzellik iksiri

n

Hemoroid ciddiye alınmalı...

n

Tedavilerde tamamlayıcı tıp ne kadar etkili?

n

Neye benziyorsa ona şifa oluyor...

n

''Kanser Bile Önlenebilir''

n

Adaçayı Alzheimer'a çare olacak...

n

Erdoğan: Bize gaz vermeye çalışmayın

n

Anne istiyor diye sezaryen yapılmayacak

n

Soğuk hava yüz felci yapabilir

n

Bacak bacak üstüne atanlar dikkat!

n

Bel ağrısında dikkat edilmesi gerekenler

n

Çocuğunuz her hastalandığında antibiyotik vermeyin

n

Bebek mamalarındaki tehlike

n

Obezite sigaradan tehlikeli

n

Tasarruflu ampul kullanırken dikkat!

n

Kirli hava alerjiyi tetikliyor

n

Mehmet Ali Ağca Tahliye Edildi!

n

Hava kirliliği öldürüyor

n

7,3'lük Deprem Haiti'yi yerle bir etti 

n

Hafızanız İçin Yaban Mersini Yiyin! 

n

Hastalıklar da, sağlık harcamaları da arttı

n

Köpüren Şampuanlar Zararlı!

n

Doğal yollarla gelen sağlık

n

Domuz gribi aşı firmalarını böyle zengin etti
 

MARANKİ ARAMA

MARANKİ DİYOR Kİ

Dünyadaki en büyük izzet ve şeref, alemleri yoktan yaratıp insanın emrine veren Allah'a (CC) hakkıyla kul olmaktır.

GÜNDEM HABERLERİ

GÜNÜN SÖZÜ
Saç dökülmesi önlenebilir mi?
Uçuk bulaşıcı bir hastalık!
Cuma'yı Anlamak
Mikroenjeksiyonda kısırlık babadan oğula geçiyor
Eczanelerde Bitkisel İlaç Dönemi
Kanserojen madde içeren 100 ton patatese el konuldu

MARANKİ FM

ÜYE GİRİŞİ

Kullanıcı Adı

Şifre:

 

Kayıt Ol - Şifremi Unuttum

YAYINLANMIŞ KİTAPLARI

Hicri Bugün :
26 Rebiü'l-Evvel 1431

Bugünkü Ay'ın
Görüntüsü

COSMIC ÜRÜN TANITIMI

Google Grupları
Kozmik Bilinç
Bu grubu ziyaret et

MERAK ETTİKLERİNİZ

Çocuğumun bademcikleri sık sık şişiyor. Ne yapabilirim?
Doğal antibiyotik nasıl elde edilir, faydaları nelerdir?
Lavman - Detoks neden bu kadar önemli ve etkili?

SİZDEN GELEN YORUMLAR

Beyinde Hipofiz Kitlesi
Kozmik Beden Temizliği Gerçeği!
Hayatım Maranki ile Değişti!
Allah Sizden Razı Olsun!
Meme Kanserini Nasıl Yendi?

SİTE BAĞLANTILARI

ANKET

Ahmet Maranki'nin "Kozmik Bilim Işığında Şifalı Yemekler" kitabındaki tarifleri uyguladınız mı?

Seçenekler
Kitabı okudum ve tarifleri denedim
Kitabı okudum ama tarifleri denemedim
Kitabı henüz okumadım
Kitabı yeni öğrendim

FOTO GALERİLER

İmza Günleri
Kozmik Beden Temizliği Sonuçları
Kozmik Beden Temizliği Kampları
Konferans
Ahmet Maranki


www.maranki.com sadece internet üzerinden yayın yapmaktadır.
© 2007 Tüm Hakları Saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Yazılım & Sistem Yönetimi :
Networkbil.Net

RSS