Maranki

VARLIĞI DA YOKLUĞU DA DERT!!! KİLO ALAMAYANLARA ÖZEL KÜRLER…

Zayıflık da şişmanlık gibi sağlık riskleri taşıyan bir durumdur. Zayıflık kişinin vücut kitle indeksinin % oranının düşük olması ile tanımlanır. Şişmanlığın tespitinde kullanılan formül zayıflık tespitinde de geçerlidir. Kişinin kg cinsinden vücut ağırlığı, boyunun metre cinsinden karesine bölünür.
Vücut kitle indeksi kg/m2’dir.
Örneğin 1.78 boyunda ve 56 kilogram ağırlığında bir delikanlı zayıftır çünkü vücut kitle indeksi 56/(1.78×1.78) = 17.7’dir.

     Diğer bir kriter de insanın ideal vücut ağırlığından yüzde 20 daha fazla zayıf olmasıdır. İdeal kilo toplumdan topluma, cinsiyete ve yaşa göre değişmektedir. Vücut ağırlığının zayıf olmasının olumsuz sağlık sonuçları olduğu gibi bireyin karakterine de negatif etkileri olabilir. Zayıf kişilerin vücut dirençleri düşük olur, kolaylıkla mikrop kapabilirler. Normal kilolu bir kişinin bağışıklık sistemi bu mikropları kendi akyuvarları ile temizlerken zayıf kişilerde bu her zaman mümkün olmamaktadır. Zayıf kişilerin vücut direnci de zayıftır. Verem hastalığı, zatürre, solunum yolu hastalıkları, böbrek iltihabı ve tifoya yakalanmaları daha kolaydır. Bazı kanser türleri zayıf kişilerde daha fazla görülür.
Zayıflık bireyin öz güvenini olumsuz etkiler ve dış görünüşe çelimsizlik ve kuvvetsizlik olarak yansır. Zayıf kişiler bu özellikleri dolayısı ile komplekse girebilirler ve karşı cinsten insanlar ile ilişki kurmakta çekinirler. Bu özellikle zayıf erkek lerde kız arkadaşlarına yetememe ve cinsel performans gösterememe korkusu ile belirginleşir. Bu durumda beslenme girişimlerinin ve psikolojik destek tedavisinin önemi ortadadır.

     Pratik bitkisel formüller;
☑ 250 gram kuru siyah üzümün içine 1 çay kaşığı kına kına, bir tutam da pelin otu katılır, et makinesinde çekilir. 3 litre suyun içine konulup, yarı suyu gidinceye kadar kaynatılır. Daha sonra bir tülbentle süzüp kalan posası ikinci defa 3 litre su ile yarı suyu gidinceye kadar kaynatılır süzüldükten sonra önceki üzüm suyuna katılır ve üzerine yeterince şeker ilave edilir.
☑ Sabahtan ikindiye kadar bol bol üzüm suyu içilir, su içilmemelidir, ikindiden sonra susuz kalınır. Akşamdan sonra da bol yoğurt yenir.
☑ Gece yarısı içine bal katılmış süt içilir, bu terkip kesinlikle bırakılmamalıdır.
☑ Sabah kahvaltıda çay içilmemeli, sebze ve meyve suları içilmelidir.

 

Kaynak: Prof. Dr. Ahmet & Elmas Maranki (Şifalı Bitkiler kitabı Syf. 446-447)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.