Hamilelikte kaçınılması gereken en kötü gıdalar
Hamilelik söz konusu olduğunda ne yememek gerektiğini bilmek ne yemeyi bilmek kadar önemli. Bebeğinizi beklediğiniz hamilelik sürecinde tüketmek için ideal olan bol miktarda yiyecek olsa da aynı zamanda kaçınmanız gereken birçok yiyecek de bulunuyor. Şu sıralar zamanınızın çoğunu evde geçirirken sağlıklı kalmak için elinizden geleni yaptığınızdan emin olmalısınız. Hamileler için önemli ipuçları ve en kötü gıdaların bir listesini oluşturduk.
Gebelikte ne yiyeceğinizi bilmek kadar neyi tüketmemeniz gerektiğini bilmek de önemli. Örneğin hamile kadınların bal tüketip tüketmeyecekleri konusunda devam eden tartışmalar var. Uzmanlar bebeklerin bal tüketmesini önermiyor. Çünkü bal bebeklerde botulizme neden olabilir. Ancak hamilelerin bal tüketmelerinde sorun yok. Çünkü yetişkinlerin botulizme yakalanma olasılığı daha düşük ve daha olgun bir bağırsak mikrobiyomuna sahipler. Bu yüzden bal anneler için güvenli ancak güvenli olmayan bazı yiyecekler de var.
Pastörize edilmemiş meyve suları
Taze sıkılmış meyve sularının E.coli gibi bakterilerin mevcut olma ihtimali nedeniyle hamilelikte tüketilmesi önerilmiyor. Lifsiz ve şeker içeren meyve suyu içmektense hamilelikte su ihtiyacını karşılamak için et suyu, su ve hamilelikte içilebilecek çaylar tüketilmeli.
Çiğ süt ve yumuşak peynirler
Pastörize edilmemiş süt ve pastörize edilmemiş sütle üretilen peynir E.coli, Listeria ve Salmonella gibi zararlı bakteriler içerebilir. Çiğ süt yumuşak peynirler yapmak için kullanıldığında zararlı bakteriler içerebilir.
Yumurta
Yumurtalar iyi pişirilirse yemek güvenli, ancak çoğu zaman bazı soslara ve çiğ hamurlara dahil olan çiğ veya az pişmiş yumurtalardan kaçınmak gerek. Çiğ ve az pişmiş yumurta Salmonella bakterisini içerebilir.
Çiğ deniz ürünleri
Hamilelik sırasında kaçınılması gereken en büyük gıda gruplarından biri de çiğ deniz ürünleri. Buna istiridye, ton balığı, somon, uskumru ve morina gibi tütsülenmiş deniz ürünleri de dahil. Deniz ürünlerinin hamile bir kadın tarafından tüketilmeden önce tamamen pişirilmesi gerekiyor.
Deniz ürünleri söz konusu olduğunda, yüksek cıva seviyeleri nedeniyle hem çiğ hem de pişmiş olmasından kaçınılması gereken bazı balıklar da var.
Hamileler ton balığı yiyebilir mi?
Hamilelerin ton balığı tüketip tüketmemesi gerektiği yıllarca tartışılan bir konu. Hamilelerin haftalık balık porsiyonlarına uymaları ve ton balığını beslenmelerine dahil etmeleri durumunda yedikleri balık çeşitlerine dikkat etmeleri öneriliyor. Uzmanlar, hamile kadınların haftada 2-3 porsiyon, tavsiye edilen balık çeşitlerinden yemelerini öneriyor.
Şarküteri eti
Hamileler özellikle jambon, hindi, sığır eti ve diğer işlenmiş şarküteri etlerinin yanı sıra deniz ürünleri ve tavuk salatası gibi hazır salatalardan uzak durmalı.
CDC’ye göre, şarküteri ürünleri konusunda hamileler normal insana kıyasla Listeria enfeksiyonunu geliştirme riski altında. Listeria hamilelerden bebeğe geçmiyor ancak erken doğum veya düşük gibi komplikasyonlara neden olabiliyor.
Şekerli gıdalar
Hamileyken, şekerli yiyecek alımınızı sınırlamak gerek. Şeker, kek, kurabiye, turta, soda, meyve suları ve enerji içecekleri gibi içecekler ek şeker içerdiğinden sınırlamak en iyisi. Hamilelik sırasında çok fazla ilave şeker tüketimi, diyabet riskini artırabilir. Yapılan araştırmalar, hamilelik sırasında şeker bakımından yüksek gıdaları tüketen annelerin çocuklarında bilişsel işlevlerde düşüklük olabileceğini gösteriyor.
Doymuş yağ içeren gıdalar
Hamile anneler, kızarmış yiyecekler, tereyağı, peynir ve sığır eti gibi çok fazla yağ içeren etler de dahil olmak üzere doymuş yağ oranı yüksek gıdaların tüketimini azaltmalı. Bunun yerine daha sağlıklı yağlar tercih edilmeli. Çalışmalar, obezite ve gebelik sırasında yüksek yağ içeren beslenmenin bebeklerde kalp sorunlarına yol açabileceğini gösterdi.
KAYNAK: https://www.posta.com.tr/hamilelikte-kacinilmasi-gereken-en-kotu-gidalar-fotograflari-2245358-9