ROKA (ERUCA SATIVA)
Yol kenarlarında ve duvar diplerinde görülen bitki, yarım metreye kadar yükselir. Bir veya iki yıllık, sert kokulu ve baharatlı otsu bir bitkidir.
Özellikleri: P, K,C gibi vitaminlerle çok faydalı mineralleri içinde bulundurur. Daha çok sonbahar ve kış aylarında salata şeklinde yenir.
Önerilen hastalıklar: Tadı ve asitleri mideyi çalıştırır, hazmı kolaylaştırıp, iştah açar. Böbrekleri çalıştırır. Kanı temizler, mafsal iltihabı ve mafsallarda ürat birikmesinin önlenmesinde çok faydalıdır. Karaciğere faydalıdır. Karaciğer ağrılarını giderir, sarılığı keser. Uyarıcıdır. Vücuda kuvvet verir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Cinsel gücü ve isteği arttırır. Öksürüğü keser. Vücuttaki zararlı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur.
Kullanma şekli: Rokanın yaprakları, kökü ve tohumları kullanılır. Kökünden ve tohumlarından baharat üretilir. Baharatı yemeklere güzel koku ve tat vermek için kullanılır. Yapraklarının ise salatası yapılır. Yan etkileri: Bilinen ciddi bir yan etkisi yoktur.
KAYNAK: Ahmet & Elmas MARANKİ (Şifalı Bitkiler Kitabı Syf. 318)