Maranki

ANASON BİTKİSİ

01.03.2021 16:16
0
A+
A-


Latince adı: Pimpinella anisum
Almanca adı: Anissaat
Diğer isimleri: Raziyane, enison ve nanahan.


Bilinen bileşimleri: Nişasta, müsilaj, sabit ve uçucu yağ vardır. Uçucu yağ içinde etkili madde olan anethol ile az miktarda estragol ve terpenler bulunur.

Önerilen hastalıklar:
Mide, bağırsak şikâyetlerine, hazımsızlığa ve soğuk algınlığına çok iyi gelir. Ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Balgam söktürücü olan anasonun antiseptik özelliği de vardır. Spazm giderici, gaz söktürücü ve idrar artırıcıdır. Bazı ülkelerde rakı ve alkollü içeceklerin içine katılırken bazı yerlerde de şekerlemelere, etlere, fırın yemeklerine çiklet ve dondurmalara ayrı bir tat verir. Kusmaları ve ishali keser. Kalbi kuvvetlendirir. Cinsel arzuları kamçılar. Aynı şekilde içilmeye devam edilirse, anne sütünü arttırmada da iyi bir besin maddesidir.


Kullanım şekli ve dozu:
Bitki çiğneyerek de kullanılabilir. Tohumu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse, iltihap kurutur, bronşite iyi gelir. Yatmadan önce 1-2 tatlı kaşığı öğütülmüş anasonu, ılık suyla içen bayanların menopoz şikâyetleri ortadan kalkar. Demlenerek kullanılmaktadır. Anason tohumu, biberiye ve sinirli ot kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse, astıma bağlı nefes darlığına şifadır. Sinirleri yatıştırır. 1 su bardağı kaynar suya, 1 tatlı kaşığı anason atılarak karıştırılır. Daha sonra bal veya şeker ile hafif tatlandırılarak içilirse, hazımsız ve bağırsak gazlarını giderir.
KAYNAK: AHMET  & ELMAS MARANKİ ŞİFALI BİTKİLER KİTABI

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.