Maranki

GIDA BOYASININ ZARARLARI

01.03.2021 15:24
0
A+
A-

Gıda boyaları birçok hızlı tüketim besinlerinde albeniyi artırmak için sıkça kullanılmaya başlanmış durumda. Farkında olmadan nelere maruz kalıyoruz bilmek çok güç. Sunî ve doğal boyalar olmak üzere ikiye ayrılan gıda boyalarını kullanmamaya gayret edin. Kullanmak zorunda kalırsanız mutlaka markalaşmış firma­ların ürünlerini kullanmanızı tavsiye ederiz. Kötü koşullarda ha­zırlanmış gıda boyaları damar tıkanıklıklarına ve kansere neden olabilmektedir.

Birçok sunî renklendirici içeren gıdaların üretiminde sentetik boya kullanılıyor. Yıllarca FDA, fırınlanmış yiyecekler, meşrubatlar ve şekerlemelere sertifika verirken birçok boyanın da kullanımını yasakladı. Halen bazı sağlık grupları onaylanmış boyalar Mavi 1 ve 2, Kırmızı 3 ve Sarı 6’nın kanser riskine yol açtığını iddia ediyor.

Kısmen hidrojene nebati yağ (trans yağlar) Trans yağ asitleri, sıvı bitki yağlarını hidrojen bulunan bir ortamda ısıtarak elde ediliyor. Hidrojenleme olarak bilinen işlem raf ömrünü uzatmak için yapılıyor. Birçok sağlık uzmanı bu yağların koroner damar hastalıkları riskini ve kötü kolesterol düzeyini artırdığı konusun­da aynı fikri paylaşıyor. New York City geçen günlerde restoran­larda suni trans yağ kullanımını yasakladı.

Kaynak: Ahmet & Elmas MARANKİ (Beyaz Ölüm  Kitabı Syf. 354)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.