Maranki

İNME (BEYİN KRİZİ) İÇİN ÖNERİLEN KAİNAT ŞİFAHANESİNDEN BİTKİLER

İnme vakalarının büyük bir kısmını iskemik inme vakaları oluşturduğu için, bu bölümdeki önerilerin çoğu da beyin damarlarında kan pıhtısını toplanmasını önlemeye yönelik olacaktır.

Sarımsak (Allium sativum):
Sarımsak yüksek oranda kan sulandırıcı bileşik içerir. Pıhtılaşmayı önleyen bitkilerin en etkilisidir. Tansiyonu kontrol altında tutabilme özelliği nedeniyle en önemli kalp krizi önleyicidir. Soğan, taze soğan, pırasa, Frank soğanı ve arpacık soğanı da aynı etkilere sahiptir. Eğer kanamalı inme riski taşıyorsanız, sarımsak ve türevlerinden tamamen uzak durmalısınız.

Havuç (Daucus carota):
Harward’da 87.245 hemşire arasında yapılan bir araştırma, havuç tüketiminin inme riskini önemli ölçüde düşürdüğünü göstermiştir. Haftada 5 porsiyon havuç yiyen kadınlarda inme riski oranının, haftada 2 porsiyondan daha az havuç yiyenlere oranla yüzde 68 daha az olduğu gözlemlenmiştir. Havuç, beta karoten ve diğer karotenoidler bakımından zengin bir kaynaktır. Yapılan değişik araştırmalar beta karoten ve E vitamini bakımından zengin sebze ve meyveleri bolca tüketenlerde inme riskinin yüzde 54 oranında düştüğünü göstermiştir. Sonuç olarak havucu abur cubur niyetine yemeyi alışkanlık haline getirmemiz gerekiyor.

Zencefil (Zingiber officinale):
Zencefil de pıhtılaşmayı önleyici bir başka bitkidir. Hindistan’da yapılan bir araştırma, bir hafta boyunca günde 2 çay kaşığı zencefil alımının, 100 gr tereyağının pıhtılaştırıcı etkisini nötrleştirdiğini göstermiştir. Bunu yanlış anlayıp zencefil aldığınız sürece tereyağı yemeye devam edebilirmişsiniz gibi bir fikre kapılmayın. Tereyağı kolesterol bakımından son derece zengindir. Ve kolesterol de inmenin en önemli nedenlerinden bir tanesidir. Yemeklerinize bolca zencefil karıştırabilir ya da bir iki çay kaşığı taze rendelenmiş zencefil tozunu, bir fincan kaynar suya karıştırarak lezzetli bir çay yapabilirsiniz.
Kaynak: Ahmet & Elmas MARANKİ (Şifalı Bitkiler Kitabı Syf.389)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.