Maranki

PORTAKAL (CITRUS AURANTIUM)

01.03.2021 15:37
0
A+
A-

Kışın yaprağını dökmeyen bir meyve ağacıdır. Akdeniz iklimine sahip bölgelerde bol miktarda yetiştirilir.
Özellikleri: Bol miktarda barındırdığı C vitaminiyle, kış aylamda soğuk algınlığı gibi ateşli hastalıklara karşı vücudun korunma gücünü ve direncini artırır.
Önerilen hastalıklar: Ateş düşürücü özelliğe sahiptir. Portakal, hasta olmadan önce düzenli bir şekilde yenilmelidir. Hasta olduktan sonra yenilen portakal, iyileştirici özelliğini kaybeder. Hastalandıktan sonra yenilen portakal, hastalığın seyrini etkilemez. Portakalda A, B, C vitamini ve fosfor bulunur. Sinir zafiyetini giderir. Portakal ağızdaki mikropları da öldürür. Cildin taze ve pürüzsüz olmasını sağlar. Hasta ve çocukların kansızlığını giderir. Kan içindeki zararlı maddelerin temizlenmesini sağlar. Kanseri önleyici iyi bir meyvedir. Yemeklerden sonra yenilecek bir portakal mide ifrazatını artırır, hazmı kolaylaştırır ve iştah açar. Kandaki şeker seviyesinin düşmesine yardım eder. Portakal, şeker hastaları için hem bir gıda hem de ilaç vazifesi görür. Günde 2-3 adet yenilebilir. Yüksek tansiyonda haftada 1 gün boyu sadece portakal yenilirse şifa verir.
Kullanma şekli: Portakal mevsiminde tüketilmelidir. 1 su bardağı portakal suyu arınma-detoks amacıyla içine bir yemek kaşığı tabii zeytinyağı katılarak gökteki ayın 12-13-14. günleri sabah akşam birer bardak içilerek kullanılabilir. Bu müddette hayvansal ve konsantre gıdalar yenmemelidir.
Portakal yağı: Yarım fincan suya, 3 damla damlatılan portakal yağı, günde 3 defa kullanılarak, mide rahatsızlıklarına şifa verir. Hazmı kolaylaştırır, romatizmada faydalıdır. Kan dolaşımını düzenleyen portakal yağı, sinir yatıştırıcıdır. Yara ve yanıkların tedavisinde kullanılır. Cildin kırışıklığını gidermek için akşamları cilde sürülüp yatılır.
Yan etkileri: Mide rahatsızlıkları olanlar portakal yememeli ya da az tatlı olanları tercih etmelidirler. Portakal aç karna içilmez, kahvaltı aralarında tüketilmesi önerilir.

Kaynak: Ahmet & Elmas MARANKİ (Şifalı Bitkiler Kitabı Syf.340-341)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.