Maranki

SARI KANTARON

01.03.2021 16:17
0
A+
A-


Latince adı: Hypericum perforatum
Almanca adı: Johanniskraut
Diğer isimleri: Binbirdelikotu.
Özellikleri: Avrupa’da, Kuzey Afrika’da ve Batı Asya’da doğal olarak yetişen sarı kantaron, 30 ile 80 santimetre boyuna kadar yükselebilen, tüysüz, çok yıllık ve otsu bir bitkidir. Anadolu’’da yaygın olarak yetişen bitkinin kullanımı oldukça yaygındır. Kırmızı, sarı, mavi ve nadiren beyaz çiçekli çeşitleri vardır. Hekimlikte sarı çiçekli olanları tercih edilir. Yaprakları karşılıklı ve sapsızdır. Çiçekleri parlak sarı renklidir. Çoğunlukta acı olan kökleri kullanılır. Yaz aylarında toplanıp, kurutulur.
Önerilen hastalıklar: Hafif depresyon durumlarında tane kimyonla beraber kullanılan sarı kantaron, huzursuzluk durumlarında rahatlatıcı özelliktedir. Kullanan kişinin uyku düzenini sağlar.
Kullanım şekli ve dozu: Çay şeklinde demlenip, tüketilir. Kantaron yağı: İç ve dış yaraları tedavi eder. Bir çorba kaşığı içilirse, ülser ve idrar yollarındaki yaraların iyileşmelerini sağlar. Dış yaralara haricen sürülür. İshali kesip, mide ağrılarını dindirir. Yara ve yanıkları iz bırakmadan iyileştirici özelliği vardır.
Kaynak: Prof. Dr. Ahmet & Elmas Maranki (Şifalı Bitkiler kitabı)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.