Maranki

BEYAZLATICI KİMYASALLAR HAYATIMIZI KARARATIYOR

01.03.2021 15:28
0
A+
A-

EVDEKİ TEHLİKENİN FARKINDA MISINIZ?

Deterjanlar (Beyazlatıcılar, Çamaşır Suları)

Evdeki kimyasalların kısırlıktan kansere, böbrek ve akciğer ra­hatsızlığından doğum kusurlarına, alerjiden psikolojik bozuk­luklara kadar birçok hastalığa sebep olduğu belirtildi.

Evlerimizde temizlik adına kullandığımız ürünler ne kadar güven­li? Bu kimyasalların bilinen basit yan etkilerinin dışında kısırlığa, kansere, alerjiye, doğum kusurlarına, psikolojik bozukluklara yol açtığını biliyor musunuz?

TÜBİTAK tarafından yayınlanan Bilim ve Teknik Dergisi’nin son sayısında evdeki zehirli kimyasal maddelere dikkat çekiliyor. Hacettepe Üniversitesi Kimya Bölümü Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adil Denizli ve Doç. Dr. Handan Yavuz’un kaleme aldığı “Evdeki Zararlı Maddeler” adlı yazıda ilginç de­taylara yer veriliyor.

Prof. Dr. Denizli ve Doç. Dr. Yavuz, birçok evsel ürün ve kozmetik­te bulunan PFC adlı kimyasal maddenin kadınlarda doğurganlığı azalttığını, yapılan bir araştırmaya dayanarak belirtiyor. Binden fazla hamile kadın üzerinde yapılan araştırmada kadınların kanla­rında yüksek seviyelerde perfloro kimyasalları (PFC) tespit edildi­ği ve kadınların çok daha zor hamile kaldığı ortaya çıkmış. PFC’Ier su, kir veya yağa dayanıklı tekstil ve deri üretiminde kullanılıyor. Ayrıca tırnak cilaları, diş macunları ve cilt nemlendiriciler gibi ki­şisel bakım ürünlerinde bulunuyor. Evsel temizlik malzemeleri, kısırlığın yanı sıra nörolojik, akciğer ve böbrek hasarları, kanser, körlük ve astım gibi ciddi rahatsızlıklara da yol açıyor. Çok kul­lanılan 15 bin kimyasal maddeden yaklaşık yüzde 75’inin henüz zehirlilik testi yapılmış değil. Ortalama bir evde bulunan 150’den fazla kimyasal madde alerji, doğum kusurları, kanser ve psikolojik bozukluklara sebep oluyor. Bunun yanı sıra kişisel bakım ürün­lerinde bulunan kimyasal maddelerin 884’ü zehirli. Ayrıca 146’sı tümöre, 218’i üreme bozukluklarına, 314’ü biyolojik mutasyona, 376’sı deri ve göz tahrişine neden oluyor.

Zehirli kimyasal maddeler hayatımıza girdikçe, vücudumuzda­ki yağ dokusunda biriken zehir seviyesi de artıyor. Biyobirikim çalışmaları, bazı zehirlerin yaşamımız boyunca vücudumuzda biriktiğini gösteriyor. Böcek öldürücülerin evsel ürünlerin bile­şimlerine girmesiyle çocuk kanserlerinde %28, 10 yıl içinde as­tım vakalarında %42 artış gözlendi. Hamilelik sürecinde bahçe­de veya evde zararlı organizma öldürücüleri kullanan ailelerin çocuklarında lösemi görülme riski daha yüksek.

Kaynak: Ahmet & Elmas MARANKİ ( Beyaz Ölüm Kitabı Syf. 319-320)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.