Maranki

Kazakistan, Türk Devletler Teşkilâtı ve Geleceği – 2

11.01.2022 16:26
0
A+
A-

Çocukluğumuzdan beri Türklük gurur şuuru ve İslam’ın ahlak faziletine ön planda tutarak bugünlere geldik!

Aklımız ereli Türk İslam ülküsünü yaşatmak ve bugün Cumhur İttifakı ile Türklük ve İslam’ın bir arada turan birliği ve İslam Birliği’nin birleştirilmesi için yaşadık! Bugün gelinen Kazakistan noktasında maalesef Aksakallar şurası ve Türk Devletleri Teşkilatı gerekli açıklamaları yapamamıştır! 

Berlin, Paris, Londra, New York, Zürih, Viyana karışmıyor.

Halkın gelir düzeyi stabil. Çünkü hak ve hürriyetler, kanunî yaptırım eliyle eşit düzeyde sağlanıyor!

Ehliyete, liyakata kıymet veriliyor rüşvete geçit verilmiyor!

Eşitlik ve gelir dağılımı herkes için sağlanıyor!

Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkelerde! 

Bu sayılanlar sağlanmadığı taktirde bugün Türk ülkelerinden tutun da Balkanlar’da Romanya, Bulgaristan ve Yugoslavya’daki ülkelerde bu kaos hiçbir zaman bitmeyecek ve dış güçlerin oyuncağı yapılacaktır! 

TÜRK DEVLETLER TEŞKİLÂTI, TÜRKΠ

ÜLKELERDE GÖNÜLSÜZ HAREKET EDİYOR!

2021’in sonunda Türkiye’deki son toplantıda, Türk devletleri arasında büyük bir konsensüs sağlandığı deklare edilse de Konsensüs Türk Devletleri Teşkilatı ülkelerinde basında çok küçük olarak yer aldı!

Ankara’da masa başında Türk dünyasını idare etmek asla kata ve katiyetle mümkün değildir!

Bugün Kazakistan’da olan olaylar yarın diğer Türk devletlerini de kapsayabilecektir!

“TÜRK DEVLETLERİNİN ADINI DAHİ 

TELAFFUZ EDEMEYEN”LERE YETKİ VERİLDİ!?

 Büyükelçilik ve cumhurbaşkanlığının etrafındaki vizyonsuz stratejik danışmanlar, bilgisiz gazeteciler, aciz moderetörlerin trajikomik hâli, bölgenin gerçek sahipi bölge halkına son derece rahatsız etmektedir! 

Türk devletleri teşkilatındaki Türk gardaşlarımız bu devlet adamları ile yapılan anlaşmalardan asla hoşnut değildir!

Bunların yerel halklar arasında hiçbir karşılığı bulunmamaktadır!

Vatanperver yetkililer ve halkın olduğu gibi, 15 yılını bölgeye verip bölge ile ilgili Kafkas Mezalimi, Türkistan Mezalimi, Orta Doğu Mezalimi, Balkan Mezalimi gibi gerçekleri yansıtan 15 eser-kitapta vermiş, bürokratik ve muhtelif seviyede 3000 master-doktora talebesi yetiştirmiş biri olarak Kazakistan’daki bu son hadiseler Türk dünyasının geleceği açısından beni de endişelendirmektedir..!

Kazakistan nüfusunun yaklaşık yarısı Kazak Türkü, yarısı da Rus, Kırgız, Özbek, Çinli ve Uygur azınlıktır. Bu birlikteliği korumak komünizm zamanında nisbeten kolaydı. Fakat demokratik düzende, dış güç Rusya, Çin ve o günlerde olduğu gibi bugün de en aktif düzeydeki istihbarat birimlerinin kışkırtmasıyla Kazakistan yol ayrımına gelmiştir! Fakat, büyüklerimizin dediği gibi, her şerden bir hayır doğabilir..? 

RUS’DAN DOST: DOMUZDAN POST OLMAZ!

Atalar sözü vardır bugün her ne kadar dünyada demokratikleşme söz konusu olsa da olayların çıktığı vilayetlerde genelde Kazak ve diğer Rus nüfuslar dengededir. Fakat Rus nüfusun yoğun olduğu bölgelerde olaylar yüksek seviyede seyretmiştir! Vilayetler, polis merkezleri, devlet kuruluşları saldırıya uğramış-yakılmıştır! Almatı’daki Cumhurbaşkanı Tokayev’in binası da ateşe verilmiştir. Bölgeden tarafıma gönderilen video ve haberlerden de teyit ettiğimiz gibi asker ve polislerin büyük çoğunluğu halk tarafına geçerek, yönetimi protesto eylemlerini engelleme yerine sessiz kalmıştır! Kaosun ardında Rusya başta olmak üzere pek çok devletin etkisi vardır. Zira Rusya yardım çağrısını yenilerken, Latin alfabesinin yanında ikinci ve resmi dilin Rusça yapılması, Rusların yoğun olduğu vilayetlere özerklik tanınması, Kırım işgâlinde olduğu gibi Rusya’nın tanınması başlıklarıyla muhtelif şartlar ortaya koymuştur!

Bunlar kabul edilebilecek şeyler değildir!

Bütün bu olumsuzlukların altında Türk devletleri teşkilatındaki kadroların Rus hayranlığı kazanımlarını kaybetmesi yatmaktadır! 

YAŞANANLAR, KAZAKİSTAN’IN MİLLİ 

DİRİLİŞİNE VESİLE OLSUN! 

Azerbaycan 30 yıl beklemesine rağmen, içindeki Rus yanlısı general, bürokrat, bakan ve sözde aydından kurtulup milli hâle dönerek, Türkiye’nin de desteğiyle işgâl edilen topraklarını kurtardı. Fakat halkın refahı artmadı! Çünkü siyasi bağımsızlık, hukuki ve gelir dağılımındaki adalet, basın özgürlüğü, fırsat eşitliği noktalarında düzen sağlanamadı! Rüşvetle devletteki liyakat ve ehliyetsizlik de arttı!

SÖZÜN ÖZÜ!

Belarus devlet başkanı Alexander Lukhasenko Kollektif Güvenlik Antlaşması Örgütü toplantısında, Özbekistan’da, yaşananlardan ders almaya çağırdı. Türk Konseyi’nden elini çekmesini ve Tacikistan’ın korunmaya alınması gerektiğini söyledi..! Nato; “Rusya’nın, Ukrayna ve havalisindeki politik durumla ilgili birleştirici yol arayışı da göz önüne alınmalıdır!” dedi.

Tacikistan, Kırgızistan, Belarus, Ermenistan ve Rusya ittifakından müteşekkil barış kuvvetleri ve bölgede herkesin rengini belli ettiği bu konjonktürde devlet aklıyla, basiret ve ferasetle acilen radikal kararlar alınmalıdır.

 Doğalgaz, petrol ve uranyum zengini bölge halkının açlık sınırında bırakılmaya devam edilmesi hâlinde, Kazakistan’daki bölgesel grupların kaotik hadisâtı artacaktır! 

Türk Devletler Teşkilâtı ve Aksakallar şurası başkanı tam bir basiretle ve kararlılıkla, daha da geç kalınmadan kaosa giden sürece en aktif şekilde müdahil olmalıdır!

Yarın bu olaylar bütün Türk Devletleri ve Türkiye içinde kötü örnek olmaya devam edecektir! Bizi izlemeye devam edin.. Vesselam

 Not: ‘11 Ocak’ akit televizyonu gece haberlerinde Kazakistan konusunu sizlerle paylaşacağız! 

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.