Maranki

MARANKİ HOCADAN SAÇ BAKIMI İÇİN PRATİK VE ETKİLİ KÜRLER

İnsanların loğusalık, sonbahar, kronik rahatsızlıklar, yanlış diyet ve rejimler, uzun süreli ruhsal gerginlik gibi dönemlerinde saç dökülmesi artabilir. Atkuyruğu, ısırgan, adaçayı, biberiye, meyan kökü, rezene, kekik ve zerdeçal oldukça faydalıdır. Soya fasulyesi, ıspanak, ısırgan, pazı zeytinyağı gibi gıdalar da yararlıdır. Hatalı beslenme, demir, kalsiyum, çinko, A, E, D gibi vitamin eksikliği saç dökülmesinin önemli sebeplerindendir.

Pratik bitkisel formüller;
1 tatlı kaşığı susam yağı, 1 tatlı kaşığı badem yağı, ½ tatlı kaşığı Hint yağı, 2 ampul bepanten, 2 ampul E vitamini ılık olacak şekilde bir kabın içinde karıştırılır. Bu karışım, önceden 2-3 dakika su buharına tutulmuş olan saçlı deriye, avuç içiyle ve yumuşak hareketlerle yedirilir. 10 dakika kadar yumuşak bir masaj yapılır. 1,5-2 saat kadar saçlı deriye emdirildikten sonra bir şampuanla saçı aşırı zorlamadan yağın fazlası akıtılır. Daha sonra saçlar soyalı veya doğal saç kremleriyle nemlendirilir.

Çam yağı, sarımsak ve ısırgan yağı başa sürülür. Masaj yapılır. Bone ile birkaç saat kadar kapatılıp ılık sirkeli suyla yıkanır. Üç hafta devam edilir.

Kâinat Eczanesinden Önerilen Bitkiler;
Isırgan otu (Urtuca dioica):
Her gün 1 ya da 2 çay kaşı ısırgan otu tentürü ya da 1-2 bardak ısırgan otu çayı içmek saçlar için çok faydalıdır.
Biberiye (Rosmarinus officinalis):
Kadın ya da erkek saçlarının gür olması için zeytinyağıyla karıştırdıkları biberiye ile kafa derilerine masaj yapabilirler. Bu, o bölgedeki kan dolaşımını artırarak saçların gelişmesini destekler. Doğal şifacılar, kafa derisine her akşam iki ölçek badem yağıyla, bir ölçek biberiye yağı karışımıyla masaj yapılmasını tavsiye ederler.
Meyan kökü (Glycyrrhiza glabra):
Duş alırken kullandığınız şampuanınıza meyan kökü ekleyerek saç dökülmesini önleyici bir şampuan elde edebilirsiniz.

Kaynak: Prof. Dr. Ahmet&Elmas Maranki (Şifalı Bitkiler kitabı Syf. 423)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.