Adı gibi kıymetli bitki… Bakın faydaları nelermiş?
Latince adı: Helichrysum graveolens
Diğer isimleri: Dalak otu, mayasıl otu.
Bilinen bileşimleri: Eterik yağ, flovonlar, flovon glikozitleri, sterinler, acı maddeler, tanenler, boya maddeleri, reçine, karotin, C vitamini, kumarin ve P vitamini.
Özellikleri: Temmuz ve ağustos aylarında çiçek açan bitki, çalılıklar arasında ve kayalıklı yerlerde yetişir.
Çiçeklerinin açtığı yaz aylarında toplanan toprak üstü kısımları, gölgede kurutularak toz hâli ne getirilerek kullanılır. Birinci derecede sıcak, ikinci derecede kurudur.
Önerilen hastalıklar: Böbrekleri çalıştırır, üre düşürür, iltihabı giderir. Nefrite, ödem idrar tutukluğu, albümin, çocuk ishalleri ve ince bağırsak iltihabında çok fayda verir. Hanımların aşırı âdet kanamalarında tavsiye edilir. Karaciğerdeki tıkanmaları açıp, karaciğerin temizlenmesi sebebiyle kalbe ferahlık verir. Safranın ve kanın kaynaşmasını engeller. Dalaktaki tıkanıklıkları açar.
Kullanım şekli ve dozu: 1 litre suya kurutulup, ufalanmış bitkiden 1 yemek kaşığı konulur. 10 dakika kaynatılıp, 20 dakika demlenerek süzülür. İki yemek arasında 3 bardak içilir. Bu çayın içilmesine 10 veya 15 gün devam etmelidir. Tekrar kullanmadan önce 10 gün ara verilmelidir. Yaprağı kaynatılıp içilirse, vücuda büyük fayda sağlar.
Yan etkileri: Doktor kontrolünde kullanılmadır.