Maranki

Bu haberi okuduktan sonra daha rahat nefes alabilirsiniz!

EBEGÜMECI

Latince adı:
Malva vulgaris
Almanca adı: Wilde malve
Diğer isimleri: Ebegömeci, kazan karası.

Bilinen bileşimleri: Ebegümecinin yaprakları büyük oranda yapışkan bitki sıvısı, ayrıca glikoz, pektin, yağ esansları ile az miktarda tanen içerir.

Özellikleri: Ebegümecigiller familyasında yer alan aynı cinsten 1500 kadar tür bitkinin genel adı ebegümecidir. Dünyanın hemen hemen her yerinde yaygın olan ebegümeci türleri, tüm iklim koşullarına ve her toprağa uyum göstermiş, iki ya da çok yıllık otsu bitkilerdir. İnsanların yaşadıkları yerlerin çok yakınlarında yetişir. Ülkemizde 8 ebegümeci türü yetişmektedir. Bunların çiçek ve yaprakları bir ayrım yapılmaksızın ebegümeci olarak kullanılmaktadır. Ebegümecinin tüm türleri, yapraklarında çiçeklerinde ve saplarında bir sümüksü madde içerir. Yaprak ve sapları hafif kokulu ve yavan lezzetlidir. Bazı yerlerde sebze olarak yenilir. Eflatun ya da açık pembe renklerinde çiçekler açarlar. Bu bitkinin şifa vermesi için elden geldiğince taze olarak kullanılması gerekir. Haziran ayından eylüle kadar çiçekleri, yaprakları ve sapları toplanabilir.  Ebegümecinin yuvarlak meyveleri de bulunur. Bitki döktüğü tohumlarıyla çoğalır.

Önerilen hastalıklar: Gastrit ve mide ülserinde iyileştirici olan ebegümeci otu, özellikle mukoza iltihaplarında başarıyla kullanılır. Üst solunum yolları nezlesiyle, bronşitte göğsü yumuşatıcı; balgam söktürücü ve öksürüğü kesicidir. Gırtlak ve bademcik iltihabı ve ağız kuruluğunda da başarıyla kullanılabilir. Bu şikayetler için ebegümeci çayından sıkça gargara yapılmalıdır. Nefes darlığına yol açan akciğer amfizemi ebegümeci çayıyla iyileştirilebilir. Ebegümeci dıştan, kırıklardan veya damar iltihaplarından kaynaklanan yaralarda, çıbanlar da, şiş ayak ve ellerde kullanılır. Kaşınan ve yanan deri alerjilerinde yapılan ebegümeci çayı yıkamaları çok rahatlatıcıdır.

Kullanım şekli ve dozu: Bitkinin sümüksel özelliğinin yitirmemesi için, geceden soğuk suya koyularak da demlendirilir. Günde 2 veya 3 bardak ılıklaştırıp, içilmelidir. Bu durumda, günde en az 3 bardak çay içilmeli ve süzüldükten sonra geriye kalan yapraklar iyice ısıtılarak bronşların ve akciğerin üstüne geceleyin kompres olarak uygulanmalıdır. Kaşınan ve yanan yüz alerjilerinde de, yüzü ılık ebegümeci çayıyla yıkamak rahatlatıcıdır. Yalnızca soğuk suda demlendirilerek hazırlamak çok faydalıdır. Kurutulmuş yarım tatlı kaşığı bitki, orta boy bir su bardağı dolusu soğuk suya akşamdan eklenir, sabahleyin süzülür ve ılıklaştırılır. Çay süzüldükten sonra artan posalar, biraz suyun içinde ısıtılır, arpa unu ile lapa haline getirilip bir bezin üstüne yayılarak, sıcak sıcak kompres yapılır. Kompresin sıcaklığını yitirmemesi gerekir.

Yan etkileri: Çok faydalı bir bitkidir. Bilinen bir yan etkisi yoktur.
Kaynak: Şifalı Bitkiler Kitabı (Ahmet&Elmas MARANKİ)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.