VEREM HASTALIĞI İLE ALAKALI PRATİK KÜRLER…
Eskiden beri bilinen insan toplulukları arasında derin çöküntüler meydana getiren önemli toplumsal hastalıklardan biri. Yabancı adı olan ‘tüberküloz’ adı ile de bilinir. Verem hastalığına yakalanmış olan bir kimse, hastalığın başlangıç devresinde hafif baş ağrısı, mide bozukluğu, iştahsızlık, zayıflamadan şikâyet eder. İlerlemiş hallerde kısa ve kuru öksürmeler, vücut kırgınlıkları, yüksek ateş görülür. Daha ilerlemiş hallerde de balgamlı öksürük başlar. Akciğerde meydana gelmiş verem hastalığında, en son belirti, kan çıkarmaktır.
Pratik bitkisel formüller;
☑ 400 gram keten tohumu toz haline getirilir. Balla macun yapılıp, sabahları aç karnına bir miktar yenilir. Karışım 30-40 günde tüketilmelidir.
☑ Beyaz soğanın suyu çıkarılır. 1 gece ayazda bekletilip, sabahları 1 fincan içilir.
☑ 50 gram çam reçinesi, 50 gram şeker toz haline getirilir. Günde 2-3 adet fındık büyüklüğünde yutulur.
☑ 1 bardak kaynar suya, 2-10 gram ada çayı konulur. 10 dakika bekletilip, günde 3 bardak içilir.
☑ 2 bardak suya, 4 gram zerdeçal, 1 gram kına kına, 20 gram nöbet şekeri konulur. Kaynatılıp, süzülür, balla tatlandırılıp, günde 3 defa 1 fincan içilir.
☑ 1 bardak kaynar suya, 4-10 gram kantaron konulur. Öğle ve akşam yemeklerinden önce 1 bardak içilir.
☑ Günde 10-15 badem yenilir.
☑ 5 adet kaynatılmış yumurta kabuğu toz haline getirilir. Üzerine 1 bardak limon suyu konulur. Eriyinceye kadar bekletilip, 4 kaşık bal eklenir. Macun haline getirilip, yemeklerden sonra 1 fincan içilir.
Kaynak: Prof. Dr. Ahmet & Elmas Maranki (Şifalı Bitkiler kitabı Syf. 437-438)