Maranki

Yeni bağırsak-beyin bağlantısı: Bağırsak mukusu beyin bozukluklarının tedavisinde nasıl yardımcı olabilir?

26.02.2021 10:46
0
A+
A-

Özet: Bağırsak mukusundaki değişiklikler Alzheimer, Parkinson ve diğer nörolojik bozukluklara katkıda bulunabilir. Araştırmacılar, sağlıklı yaşıtlarına kıyasla bir dizi nörolojik bozukluğu olanlarda bağırsak mukus bakterisi türlerindeki değişiklikleri kaydetti. Bulgular, bağırsak mukusu koruması azalmış olanların gastrointestinal problemlere daha duyarlı olabileceğini düşündürmektedir.

Kaynak: RMIT Üniversitesi

Mukus bağırsaklarımızdaki kötü bakterilere karşı ilk savunma hattıdır. Ama aynı zamanda beyin hastalıklarına karşı savunmamızın bir parçası olabilir mi?

Bağırsaktaki bakteriyel dengesizlik, Alzheimer hastalığı, otizm ve diğer beyin bozuklukları ile bağlantılıdır, ancak kesin nedenler belirsizdir.

Şimdi, RMIT Üniversitesi tarafından yürütülen 113 nörolojik, bağırsak ve mikrobiyoloji çalışmasının yeni bir araştırma incelemesi, bağırsak mukusunda yaygın bir iplik değişimi önermektedir.

Kıdemli yazar Doçent Elisa Hill-Yardin, bu değişikliklerin bakteriyel dengesizliğe katkıda bulunabileceğini ve nörolojik hastalıkların temel semptomlarını şiddetlendirebileceğini söyledi.

Hill-Yardin, “Mukus bağırsaklarınızdaki iyi ve kötü bakterileri dengelemeye yardımcı olan kritik bir koruyucu tabakadır, ancak sadece doğru miktarda ihtiyacınız vardır – çok az ve çok fazla değil,” dedi.

“Araştırmacılar daha önce bağırsak mukusundaki değişikliklerin bağırsaktaki bakteri dengesini etkilediğini gösterdi, ancak şimdiye kadar hiç kimse bağırsak mukusu ve beyin arasındaki bağlantıyı yapmadı.

“İncelememiz otizm, Parkinson hastalığı, Alzheimer ve Multipl Skleroz hastalarının bağırsak mukusunda sağlıklı insanlara kıyasla farklı bakteri türlerine ve farklı miktarlarda iyi ve kötü bakterilere sahip olduğunu ortaya koyuyor.

“Bu, ‘ikinci beynimizi’ bağırsakları hedefleyerek beyin bozukluklarını daha iyi tedavi etmenin yollarını araştırdığımız için bilim adamlarının keşfetmesi için yeni yollar açan yeni bir bağırsak-beyin bağlantısı.”

Bağırsak mukusu, gastrointestinal sistemde bulunduğu yere bağlı olarak farklıdır – ince bağırsakta daha gözeneklidir, böylece yiyeceklerden alınan besinler kolayca emilebilir, kolonda ise mukus kalındır ve bakterilere nüfuz edilemez olmalıdır.

Mukus, özellikle ince bağırsakta bakterileri öldüren peptitlerle doludur, ancak aynı zamanda içinde yaşayan bazı bakterileri besleyen bir enerji kaynağı olarak da hareket edebilir.

Gut nöronları ve beyin bozuklukları

Bilim adamları beyin bozukluklarının bağırsaktaki nöronları etkileyebileceğini öğreniyorlar. Örneğin, RMIT araştırmacıları hem beyindeki hem de bağırsak sinir sistemlerindeki nöronların otizmde etkilendiğini göstermiştir.

Yeni derleme bağırsak mukus korumasının azalmasının nörolojik hastalıkları olan hastaları gastrointestinal problemlere daha duyarlı hale getirebileceğini düşündürmektedir.

Hill-Yardin, şiddetli bağırsak fonksiyon bozukluğunun beyin bozuklukları semptomlarını şiddetlendirebileceğini ve hastaların ve ailelerinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyebileceğini söyledi.

“Bağırsak mukusunun beyin hastalığında oynadığı rolü anlayabilirsek, bağırsak-beyin ekseninin bu kesin kısmını kullanan tedaviler geliştirmeye çalışabiliriz” dedi.

“Çalışmamız, mikrobiyal mühendisliğin ve iyi bakterileri arttırmak için bağırsak mukusunun ince ayarının nörolojik bozukluklar için terapötik seçenekler olarak potansiyele sahip olduğunu gösteriyor.”

Gastrointestinal mukus sisteminin bağırsak homeostazındaki rolü: nörolojik bozukluklar için sonuçlar

Mukus bağırsak sağlığının ayrılmaz bir parçasıdır ve özellikleri nörolojik hastalıktan etkilenebilir. Mukus, glikosile müsin proteinlerini içeren hidratlanmış bir polimer ağı içerir. Sinir sistemini etkileyen faktörlerin, mukus kompozisyonunun hacmini, viskozitesini, gözenekliliğini ve daha sonra gastrointestinal (GI) mikrobiyal popülasyonları da etkileyebileceğini öneriyoruz. Bağırsak, GI yolunun uzunluğunu uzatan ve mukozal epitelyumu innerve eden kendi iç nöronal ağına, enterik sinir sistemine sahiptir. ENS, mukus sekresyonu ve yenilenmesi dahil olmak üzere bağırsak fonksiyonunu düzenler. Hem disbiyoz hem de bağırsak disfonksiyonu Parkinson ve Alzheimer hastalığı gibi çeşitli nörolojik bozukluklarda ve otizm de dahil olmak üzere nörogelişimsel bozuklukları olan hastalarda yaygın olarak bildirilmektedir. Bazı mikroplar, belirgin bir enerji kaynağı olarak mukus kullandığından, mukus özelliklerindeki değişiklikler nörolojik bozukluklarda dysbiosis ile ilişkili bağırsak semptomlarını değiştirebilir ve hatta şiddetlendirebilir. Bu derleme, GI sisteminin mukusunun yapısı ve işlevi hakkındaki mevcut bilgileri özetlemekte ve bağırsak homeostazının nörolojik bozukluklarda nasıl etkilendiğini daha iyi anlamak için gelecekteki araştırmalarda ele alınacak alanları vurgulamaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.