Maranki

ANASON

01.03.2021 15:25
0
A+
A-

Latince adı: Pimpinella anisum
Almanca adı: Anissaat
Diğer isimleri: Raziyane, enison ve nanahan.
Bilinen bileşimleri: Nişasta, müsilaj, sabit ve uçucu yağ vardır. Uçucu yağ içinde etkili madde olan anethol ile az miktarda estragol ve terpenler bulunur.
Özellikleri: Yaz aylarında beyaz çiçekler açan, 30 santimetreden 70 santimetreye kadar uzanabilen bir yıllık otsu bir bitkidir. Bitkinin orijinalinin Yakın Doğu’dan geldiği öne sürülmektedir. Ülkemizde Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde yetişir. Yaprakları böbrek şeklinde olup, tohumu ufaktır. Keskin kokusu bulunan anasonun yakıcı bir tadı vardır. Bitkinin kullanılan kısım meyveleri veya meyvelerinden su buharı ile elde edilen uçucu yağlarıdır. Rakı üretiminde kullanıldığı için Çeşme, Eskişehir, İsparta ve yakın illerde kültürü yapılmaktadır. Türkiye’de yabani olarak 17 türü bulunmaktadır.

Önerilen hastalıklar: Mide, bağırsak şikâyetlerine, hazımsızlığa ve soğuk algınlığına çok iyi gelir. Ağrı kesici özelliği bulunmaktadır. Balgam söktürücü olan anasonun antiseptik özelliği de vardır. Spazm giderici, gaz söktürücü ve idrar artırıcıdır. Bazı ülkelerde rakı ve alkollü içeceklerin içine katılırken bazı yerlerde de şekerlemelere, etlere, fırın yemeklerine çiklet ve dondurmalara ayrı bir tat verir. Kusmaları ve ishali keser. Kalbi kuvvetlendirir. Cinsel arzuları kamçılar. Aynı şekilde içilmeye devam edilirse, anne sütünü arttırmada da iyi bir besin maddesidir.
Kullanım şekli ve dozu: Bitki çiğneyerek de kullanılabilir. Tohumu kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse, iltihap kurutur, bronşite iyi gelir. Yatmadan önce 1-2 tatlı kaşığı öğütülmüş anasonu, ılık suyla içen bayanların menopoz şikâyetleri ortadan kalkar. Demlenerek kullanılmaktadır. Anason tohumu, biberiye ve sinirli ot kaynatılıp balla tatlandırılarak içilmeye devam edilirse, astıma bağlı nefes darlığına şifadır. Sinirleri yatıştırır. 1 su bardağı kaynar suya, 1 tatlı kaşığı anason atılarak karıştırılır. Daha sonra bal veya şeker ile hafif tatlandırılarak içilirse, hazımsız ve bağırsak gazlarını giderir.
Yan etkileri: Anasona veya anetole karşı alerjisi olanlara önerilmez. Bebeklerde kullanılması önerilmez çünkü beyni uyuşturur. Bunun yerine rezene çayı kullanılabilir.

Kaynak: Ahmet & Elmas MARANKİ (Şifalı Bitkiler Kitabı Syf. 150-151)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.