Maranki

TEREYAĞI MI YOKSA…

01.03.2021 15:32
0
A+
A-

Tereyağı, insan sağlığına faydası olmasının yanın­da, fiyat olarak da yüksek olması sebebiyle hemen hemen tüm dö­nemlerde haksız kazanç peşinde koşanların ilgi odağı olmuştur. Dolayısıyla tereyağında oynanan oyunların da ardı arkası hiçbir zaman kesilmemiştir. Zaten bu oyunların temelinde Margarin üretimi vardır. Bilindiği gibi, 1869 yılında Fransa kralı III. Napolyon, ordunun ihtiyacını karşılamak üzere, tereyağına benzer tat ve görünümde, maliyet olarak son derece düşük bir yağ üretilmesine karar verir ve bu karar doğrul­tusunda yarışma açılır. Yarışmayı 1870 yılında Kimyager “Mege – Mouries” kazanmış ve yine kendisinin bulduğu don yağı ile sütü karıştırarak margarin formülünü ilk keşfeden kişi olmuştur. Margarinin bu ilkel yöntemle üretimi 40 yıl kadar sürmüştür. Yani margarin, tereyağının sahtesi olarak üretilmiştir.

Bugün gelinen nokta ise, çok daha ileridedir. Bazı haksız kazanç fırsatçıları halen margarine tereyağı esansı katarak ‘doğal tere­yağı’ diye tüketiciyi kandırırken, kimileri küflenmiş tereyağlarını eritip tekrar piyasaya sürüyor. Kimi hileciler de içerisine patates ve nişasta kattıkları tereyağlarını satışa sunuyor.

“İnsan Sağlığını Tehdit Ediyorlar”

Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Yö­netim Kurulu Üyesi ve Trakya Sorumlusu Gıda Mühendisi Selim Sücüllü, konu ile ilgili olarak; “Tereyağı esansıyla margarini tere- yağına çeviriyorlar. İçine tereyağı asidi ve tereyağı aroması ka­tıyorlar. Kokusu, tadı tamamen tereyağına benziyor. Tüketici ne yediğinde, ne de pişirdiğinde hileyi anlayabilir” dedi. Tereyağına patates katanların ve küflenen tereyağlarını tekrar eritip piyasaya sunan hilecilerin de olduğunu söyleyen Sücüllü; “Tereyağı, yayık usulüyle sütün kaymağından elde edilir. Ama birçok firma yağlı sütten tereyağı elde ediyor” şeklinde konuştu.

YESİDEF Başkanı Hüseyin Bozdağ, markalı ve Tarım Bakanlığı’nın onay verdiği ürünleri kullandıklarını söyledi. “Tereyağını kimi­leri kokusundan rahatsız olduğu için az kullanıyoruz. Bunların yerine sıvı yağ kullanıyoruz, tüketicilerin tereyağı alırken seçici davranmalı ve dikkatli olmalılar.”
Kaynak: Ahmet & Elmas Maranki ( Beyaz Ölüm Kitabı Syf. 64-65)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.