Maranki

Koronayı atlatanlar ne yemeli ne içmeli? Koronavirüsü geçirenler nasıl beslenmeli?

Sağlık Bakanlığı 11 Mart’tan itibaren Türkiye’de de ilk vakaların görülmeye başlandığı koronavirüs salgınına ilişkin günlük koronavirüs vaka tablosunu açıklamakta. 23 Ocak Cumartesi gününün verilerine göre son 24 saatte yapılan 152 bin 758 testte 5 bin 856 vaka sayısı gözlenirken, vefat edenlerin sayısı 144 iyileşen hasta sayısı ise 5 bin 811 oldu. Bugüne kadar toplam vaka sayısı 2 milyon 424.328, iyileşen hasta sayısı ise 2 milyon 301.861 oldu. Peki Koronayı atlatanlar ne yemeli ne içmeli? Koronavirüsü geçirenler nasıl beslenmeli? Korona sonrası beslenme nasıl olmalı? İşte detaylar.

31 Aralık’ta Çin’den 3 milyon doz koronavirüs aşısı geldi. İncelemelerin ardından korona aşısı sağlık çalışanlarından başlanılarak vurulmaya başlandı. Aşı takvimine göre Türkiye’de Çin aşısı Coranavac aşısının uygulamasında ikinci aşamaya geçildi. Sağlık çalışanlarının aşılanmasından sonra 85 yaş üstü kişiler evlerinde aşılandılar. Çin’in giştirdiği korona aşılarında yenilerinin ne zaman geleceği merak ediliyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İkinci parti aşımız, nasip olursa onayı çıktı Çin’den. Büyük ihtimalle bu hafta sonuna kadar gelebilir.” dedi.

Koronavirüsü geçirenler nasıl beslenmeli?

Koronavirüsün belirtileri de iyileşme süreci de kişiden kişiye değişebiliyor. Kimileri semptom göstermeden hastalığı geçirirken kimileri ise aylar süren tedavi sonucu iyileşiyor. Süreç nasıl gelişirse gelişsin COVID-19’u atlatanların tedbiri elden bırakmaması gerekiyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Alpaslan Tanoğlu, “Koronavirüsü atlattığını düşünen insanlarda bile bazı sıkıntılar devam edebiliyor. Bunun için COVID-19 sonrasında hayatlarını bazı tedbirlerle düzene sokup vücutlarını güçlendirmeleri gerekiyor” diyor. 

Koronayı atlatanlar ne yemeli ne içmeli?

Vücudun eski direncini kazanması için ilk yapılması gereken dengeli ve sağlıklı beslenme. Doç. Dr. Alpaslan Tanoğlu, “O dönemde birçok insanın beslenme düzeni bozuluyor. İştahsızlık, bulantı veya hastalığa bağlı gelişen ishal gibi nedenlerden vücudun ihtiyacı olan vitaminler, minerallar ve sıvı kayıpları oluyor” diyerek devam ediyor:

“3 ana öğün, 3 ara öğün olmak üzere dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi gerekiyor. D vitamini, C vitamini, B vitamini, E vitamini, omega 3 ve çinko bağışıklık sistemini tekrar onarmak ve güçlendirmek için çok önemli. Bunların özellikle doğal yollardan, gıdalardan alınmasını öneriyoruz. Karbonhidratlar ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı. Bunlar hem karaciğeri yorar hem de enfeksiyon sonrası vücutta dengenin bozulmasına yol açar. Onun yerine daha çok sebze, meyve, hekimler tarafından bir kısıtlamaları yoksa kırmızı et, tavuk ve balık yemelerini öneriyoruz.”

Akciğerleri, karaciğeri ve böbrekleri korumak için neler yapılmalı?

“Hastalık döneminde maalesef sıvı alımında geri kalınabiliyor. İyileştikten sonra bile sıvı alımında zorlanabiliyorlar. Akciğerleri, karaciğeri ve böbrekleri hastalık sonrası desteklemek için sıvı alımı çok önemli. Günde 2-2,5 litre -hekimlerce kısıtlanmadığı sürece- su içilmeli. Bazı insanlar ‘Ben çay, kahve içiyorum’ diyor. Hayır, onlar değil; su içmek daha faydalı.” Hastalık döneminde kullanılmak zorunda kalınan ilaçların yarattığı etkinin de altını çiziyor Doç. Dr. Tanoğlu. Bu dönemde kullanılan ilaçlardan en fazla etkilenen organlardan birinin bağırsaklar olduğunu hatırlatıyor. “Bağırsak sistemini ve düzenini ne kadar sağlıklı tutabilirsek vücut direnci ve bağışıklık sistemi o kadar dayanıklı olur. Hayat kalitesi artar” şeklinde konuşuyor.

KAYNAK: https://www.yeniakit.com.tr/haber/koronayi-atlatanlar-ne-yemeli-ne-icmeli-koronavirusu-gecirenler-nasil-beslenmeli-1504970.html

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.