Maranki

Deva olamadığı dert yok…

KİŞNİŞ

Latince adı: Coriandrum sativum
Almanca adı: Koriandersaat
Diğer isimleri: Aşotu, kizni, kişnit, yumurcak, kara kimyon.

Bilinen bileşimleri: Yüzde 1 oranında uçucu yağ (yüzde 60-70 linalol), yüzde 20 monoterpen hidrokarbon, kâfur, geraniol ve geranil asetat, sabit yağ ve tanen içerir.


Özellikleri: Dünyada Avrupa, Afrika ve Asya’da doğal olarak yetişir. Anadolu’da yabani olarak sık rastlandığı gibi meyveleri için ekimi bilhassa Konya ve Burdur yörelerinde yapılmaktadır. Baharlı bir lezzeti olduğu için daha çok baharat olarak kullanılan bitki, boyu 20 ile 60 santimetreye kadar uzayabilen canlı, tüysüz, bir yıllık, otsu bir bitkidir. Yaprakları parçalı, çiçekleri beyaz veya pembe renklidir. Kullanılan kısmı meyvelerdir. Meyvelerinin çeşnisi aromatik, yumuşak ve hafiftir. Yaprakları Doğu Anadolu’da Erzurum, Kars’ta yemeklere koku vermek için kullanılmaktadır. Fırın yemeklerinde ve etlerde, şekerlemelerde, içeceklerde, çeşni karışımlarda, şuruplarda, likörlerde ve dondurmalarda kullanılır. Meyveleri şekere bulanarak kişniş şekeri yapılır.

Önerilen hastalıklar: Bağırsak gazlarını giderir, iştah açar ve hazmı kolaylaştırır. Sinirsel baş ağrılarını keser. Haricen romatizma ağrılarına karşı kullanılan preparatların içeriğinde yer alır. Cinsel arzuyu kamçılar. Aybaşı kanamasını düzenler. Doğumu kolaylaştırır. Sürmenajda faydalı olduğu görülmüştür. Anne sütünü artırır. Ağız yaralarını iyi eder, behçet hastalığına suyu-kendisi ve kuru tozu şifadır.


Kullanım şekli ve dozu: 40 gram kişniş tohumu hafif ezilerek, 1 litre suda kaynatılır. Elde edilen karışımdan yemeklerden önce birer fincan içilir.
Kişniş yağı: Ağız yaraları, halk dilinde aft ve Behçet hastalığı için kullanılır. Suya günde 10-12 damla damlatılarak içilir.

Yan etkileri: Fazla miktarda yenirse, zararı görülür.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.